Elektronska pošta je poleg svetovnega spleta najbolj znana storitev interneta. Služi izmenjavi sporočil med dvema ali več osebami. Način pošiljanja je zelo podoben pošiljanju običajnega pisema, le da ima elektronska pošta veliko prednosti, najpomembnejša med njimi je hitrost prenosa sporočil. Elektronsko pošto lahko uporabljamo s pomočjo posebnih programov (npr. Microsoft Outlook, Microsoft Outlook Express, Mozilla Thunderbird) ali pa neposredno na spletu pri našem ponudniku elektronske pošte (npr. Google Gmail, Arnesova pošta).

Nekatere prednosti elektronske pošte:
 • hitrost – poslano sporočilo je na cilju, kjerkoli na svetu, v največ nekaj minutah;
 • dosegljivost – pošiljatelju in naslovnikom je lahko e-pošta na voljo kjerkoli se le-ti nahajajo (v službi, dom, na poti …) in na (skoraj) katerokoli elektronski napravi (osebnem računalniku, prenosniku, tabličnem računalniku, pametnem telefonu, televiziji in še kaj bi se našlo);
 • enostavnost pošiljanja pošiljamo lahko posamezniku ali skupini ljudi, na sporočila lahko odgovarjamo ali jih posredujemo tretjim osebam, dodajamo lahko razne priloge (dokumenti, slike …);
 • boljša organizacija dela – sporočila so urejena, vedno na vpogled in lahko tudi v opozorilo, kaj moramo še storiti, na kaj odgovoriti, komu še kaj poslati v vednost ipd.

Seveda obstaja tudi kakšna pomanjkljivost elektronske pošte. Nekateri avtorji omenjajo kot glavno pomanjkljivost neosebno komunikacijo, ki lahko privede v napačno razumevanje zapisanega. Druga težava je t. i. nezaželena pošta (spam). To je pošta, ki je seveda ne želimo in se nanjo nismo naročili (npr. reklame). Tretja težava so potencialno nevarne priponke, ki lahko vsebujejo škodljivo programsko opremo (npr. viruse). Pri odpiranju pošte neznanih pošiljateljev in neznanih vsebin velja biti zelo previden. Poglejmo si primer pošiljanja elektronske pošte s pomočjo ponudnika Google Gmail. Najprej si moramo odpreti poštni predal, ki je brezplačen. Postopek si lahko ogledate v Navodilih o ustvarjanju računa na Google.

Postopek pošiljanja elektronske pošte je zelo preprost:
 1. Odpremo internetni brskalnik (npr. Google Chrome ali Mozilla Firefox) in v naslovno vrstico vpišemo mail.google.com
 2.  Po prijavi v naš poštni račun (z vnosom uporabniškega imena in gesla) se nam odpre naš poštni predal in na levi strani zgoraj imamo gumb Novo.
  Elektronska pošta
 3. Odpre se nam okence, v katerega vnesemo vse informacije, ki so potrebne za pošiljanje elektronske pošte.

  elektronska_posta1

  V polje Za napišemo elektronske naslove vseh naslovnikov (med seboj jih ločimo s podpičjem). Če želimo uporabiti še polji Kp (kopija) in Skp (skrita kopija), moramo najprej v desnem kotu klikniti na napise Kp in Skp v desnem kotu.

  V polje Kp vpišemo tiste naslovnike, ki jim je poslana kopija sporočila (podobno kot smo pri navadnih, običajno uradnih poštah na dnu dobili seznam naslovnikov, ki jim je bila poslana pošta v vednost).

  V polje Skp vpišemo vse tiste naslovnike, ki bodo ostali skriti vsem prejemnikom pošte (vsi naslovniki vidijo vse tiste, ki so navedeni v poljih Za in Kp, medtem ko tisti, ki se nahajajo v polju Skp, ostanejo vsem skriti).

  V polje Zadeva vpišemo na kratko, o čem govori naša pošta (napišemo neke vrste naslov e-pošte).

  V prazno polje vpišemo vsebino naše elektronske pošte. Več o tem, na kaj naj bomo pri tem pozorni, si lahko preberete na straneh:

  Sestavni deli e-dopisa
  Upoštevanje pravil pri pisanju e-dopisov

  Poglejmo si primer elektronske pošte.

  elektronska_posta2

 4. Če želimo s sporočilom poslati še prilogo, moramo klikniti na simbol priponke in poiskati ter izbrati želen dokument.
  Elektronska pošta
 5.  Ko smo zaključili delo, pošto pošljemo tako, da kliknemo na gumb Pošlji.

Če želimo nastaviti poseben program, ki bi nam pobiral pošto iz naših poštnih predalov, si ga moramo najprej namestiti. Več o nameščanju programov in njihovi uporabi si lahko pogledate na spodnjih povezavah:

Mozilla Thunderbird

Microsoft Outlook

(Skupno 6.497 obiskov, današnjih obiskov 1)