Digitalna pismenost – uvodni pojmi

informacija

Potrebe po informacijah

V zadnjih letih je razvoj informacijske tehnologije dodobra spremenil način našega življenja.  Računalnik je za mnoge od nas postal osrednje orodje za delo, pogosto pa ga upodabljamo tudi pri preživljanju prostega časa.

Podjetja so uvedla uporabo računalnikov na večino delovnih mestih. Od svojih delavcev pričakujejo učinkovito uporabo računalnika pri uporabi podatkov, pripravi dokumentacije in poročil in pri komuniciranju s sodelavci in zunanjimi partnerji.

Nekoč je bil dostop do informacij bistveno težji in bolj omejen kot danes. Pomembno je bilo, da smo si zapomnili čim večje število podatkov in informacij in da smo jih znali v pravem trenutku uporabiti. Danes svetovni splet prinaša hiter in enostaven dostop do informacij.

Lahko trdimo, da imamo danes informacij okoli sebe preveč. Pomembno je, da jih znamo pravilno vrednotiti in hitro razbrati njihovo pravo vrednost, de znamo odstraniti tiste, ki so napačne in nas lahko zavedejo.

Tako, kot so imeli včasih prednost tisti, ki so bolje zapomnili informacije, imajo danes prednost tisti, ki znajo preko računalnika hitro pridobiti informacije in med vsemi izluščiti prave. Zato so veščine pridobivanje in uporabe informacij s pomočjo računalnika postale nepogrešljive.

(Skupno 5 obiskov, današnjih obiskov 1)